Ekleme Tarihi 4.04.2024
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi projeleri sayesinde şirketler yeni pazarlarla tanışma imkanı buluyor. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi de dördüncüsünü yürüttüğü UR-GE projesi ile rotayı Asya’ya çevirdi.
Medikal Küme, 4. UR-GE Projesi ihtiyaç analizinde tespit edilen hedef pazar ülkeler; Tayland, Malezya ve Endonezya’yı kapsayan Asya Ticari Heyeti düzenledi. 22 Şubat – 1 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenen programda 11 küme üyesi firma ile 3 ülkede 300’ün üzerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Medikal Küme yönetimi, ülkelerin Sağlık Bakanlıkları, kamu kurumları ve medikal sanayinin sektörel dernek ve kuruluşlarını da ziyaret ederek iş birliği imkanları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Tayland’la sektörde ilk temas
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesinin Asya Ticari Heyetinin ilk durağı Tayland oldu. Bangkok Ticaret Müşaviri Öykü Ünal’ın desteği ile Türkiye-Tayland Medikal Sanayi Sektörü ikili iş görüşmelerinde, Türkiye’nin önde gelen laboratuvar cihazları, kardiyoloji cihazları, diş implantı üreticileri, hastane-ameliyathane ekipman üreticileri, ortopedik implant ve sterilizasyon üreticileri katılımıyla 55 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Türkiye Bangkok Büyükelçisi Serap Aksoy’un yürütücülüğünde Tayland Sağlık Bakanlığı ile bir araya gelen Medikal Küme Heyeti, Sağlık Hizmeti Desteği Bölümü Genel Müdürü Dr. Sura Wisedsak ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Samart Thirasa’nın katılımıyla kümelenme ve akademik alanda iş birliği imkanları görüşüldü.
Genel Müdür Dr. Sura Wisedsak Türkiye’nin medikal sektörü ile ilk kez temas kurmaktan büyük heyecan duyduklarını belirtti. Sağlık Bakanlığı toplantısının ardından Medikal Küme heyeti, Thonburi Bamrungmuang Hastanesini ziyaret etti. Hastane Genel Sekreteri Woraphong Lerdwerasieikul, Türkiye’nin sektörde önde gelen ülkelerden olduğunu belirterek iş birliğinin geliştirmek istediklerini dile getirdi.
Malezya’da iş birliği protokolü imzalandı
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Asya Ticaret Heyetinin ikinci durağı Malezya oldu. Başkent Kuala Lumpur’da Türkiye ile Malezya arasında medikal sanayi sektöründe iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Malezya Uluslararası İslam Ticaret ve Sanayi Odası (MIICCI) ile OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi arasında Türkiye Kuala Lumpur Ticaret Müşavirleri Merve Kadiroğlu ve Münevver Koçak'ın katılımlarıyla iş birliği protokolü imzalandı.
İmza töreninin ardından Malezya ticaret heyeti programı, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Başkanı Fatin Dağçınar, Malezya Uluslararası İslam Ticaret ve Sanayi Odası (MIICCI) Yönetim Kurulu Başkanı Haji Muhamad Amin Fahmi, Malezya Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Otoritesi Piyasa Öncesi Kontrol Bölümü Direktörü Aidahwaty Olaybay ve Malezya KOBİ Birliği (SME Corp.) Yöneticisi Rizal Nainy katılımıyla başladı.
Aidahwaty Olaybay, medikal cihaz yönetmeliğinde uyumlaştırmanın altını çizerek uluslararası iş birliği için süreçlerin uyumlu ilerlemesi gerektiğini belirtti. Malezya Yeni Uluslararası Sanayi Planı 2030’da medikal sektörünün öncelikli sektörler arasında yer aldığını vurguladı.
Malezya’da ikili iş birliği görüşmeleri MIICCI’nin destekleriyle gerçekleştirildi.
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Başkanı Fatin Dağçınar, Başkan Yardımcısı Mehmet Aydıngün ve Yönetim Kurulu Üyesi Enver Ali Kuleoğlu, Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel’i makamında ziyaret etti. Ayrıca B2B görüşmelerini de ziyaret eden Büyükelçi Yüksel, firmalarla da görüştü.
Medikal Kümenin Asya programının son durağı Endonezya oldu. Endonezya’da program, Endonezya Sağlık Bakanlığı Ürün ve Hizmet Alım Bürosu Yöneticisi Zulvia Dwi Kurnaini ve Jakarta Ticaret Başmüşaviri Erkan Kiper’in katılımlarıyla başladı.
Küme üyelerinin Endonezya’daki yatırım ağını genişletecek imza
Endonezya Sağlık Bakanlığı Yöneticisi Zulvia Dwi Kurnaini Endonezya Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi Projesi’ne ilişkin bilgi verdi. Endonezya’da sağlık hizmetlerinin toplumun her kesiminin erişebileceği şekilde güçlendirilmesine yönelik çalışmaları aktardı.
Endonezya Tıbbi Cihaz Üreticileri Birliği (ASPAKI) ile OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi arasında medikal sanayi alanında ortak projeler geliştirmek ve iki ülke arasında heyet düzenlenmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. ASPAKI Başkan Yardımcısı Febie Yuriza Poetri, imza töreninde “Türkiye medikal sanayisi, yalnızca nicelik olarak nitelik olarak da son yıllarda büyük bir ivme yakaladı. Birlikte güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz.” mesajını verdi.
1046 aktif üyesi bulunan Endonezya Tıbbi ve Laboratuvar Ekipman Şirketi Organizasyonları Birliği (GAKESLAB) ile İmzalanan Protokol ile OSTİM Medikal Kümelenmesi üyeleri Endonezya’daki dağıtıcı ağını genişletecek. GAKESLAB Başkan Yardımcısı Irwan Hermanto, “Türkiye’den öğrenecek çok şeyimiz var. Önümüzdeki süreçte daha çok bir araya geleceğiz.” dedi.
Endonezya temasları kapsamında Türkiye Cakarta Büyükelçiliği, Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Tıbbi Cihazlar Genel Müdürlüğü; Endonezya Sanayi ve Ticaret Odası, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Endonezya Temsilciliği ve Muhammadiyah Grubu ile toplantılar gerçekleştirildi.
Endonezya Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Tıbbi Cihazlar Genel Müdürü Lucia Rizka Andalusia’nın yürütücülüğünde bir toplantı gerçekleştirildi. Her iki ülkedeki düzenlemelere yönelik yapılan sunumların ardından, tıbbi cihazların kayıt süreçleri ve üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde gerçekleştirebilecek projeler değerlendirildi.
Endonezya Ticaret Heyeti’nin son toplantısı ise Endonezya'da 120'den fazla hastanenin yürütücülüğünü yapan Muhammadiyah Grubu ile gerçekleştirildi. Sağlık İşleri Başkanı Muhamad Agus Syamsudin ile bir araya gelinen görüşmede Küme firmaları, ürünlerine ilişkin bilgi verdi.
Ticaret hacmi yükselecek
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Dağçınar, Asya Ticari Heyet Programını ilişkin değerlendirmelerde şu görüşleri paylaştı:
“URGE Projemizin ilk yurtdışı pazarlama faaliyetini, dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan Asya kıtasına yönelik düzenledik. Üç ülkede de yaptığımız toplantılar ve iş birlikleri bunun yerinde bir karar olduğunu gösteriyor. Tüm bu çalışmalar firmalarımızı Asya pazarına hazır hale getirdi. 7 sektörel kurum ve kuruluş ziyareti gerçekleştirdik ve bu süreçte 3 iş birliği protokolü imzaladık. Üç ülke ile ticaret hacmimizi yükseltmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Medikal turizmin önde gelen ülkelerinden olan Tayland’da, Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Hizmeti Desteği Bölümü, Türkiye ile ilk kez temas kurduklarını belirtti. Büyükelçimiz Serap Aksoy’un katılımıyla verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Tayland ile iş birliğine yönelik toplantılarımıza devam edeceğiz.
Endonezya nüfusunun büyüklüğü ile birlikte sağlık hizmetlerine olan talebin artması, Endonezya'nın medikal sektörünün önemli bir potansiyel barındırıyor. Endonezya medikal sektörü 2,5 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşmış. Türkiye ile gerçekleştirilecek iş birlikleri ile sektör daha ileri taşınabilir.”
Kaynak: https://www.ostimgazetesi.com/sektorel/medikal-kume-asya-pazarina-hazir-haberi-27094