“Türk Firmaları İçin Yatırım Çekiciliği: Mevcut Ekonomik Koşullarda İş Yapma Kolaylıkları” Konferansı ve İkili İş Görüşmeleri Etkinliği

Ekleme Tarihi 24.10.2023

Moskova Oko Tower’da “Türk Firmaları İçin Yatırım Çekiciliği: Mevcut Ekonomik Koşullarda İş Yapma Kolaylıkları” Konferansı gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını; Moskova Yatırım Ajansı Direktör Vekili Andrey Baluk, Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Amur G. Gadjiyev, T.C. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kayıt ve Koordinasyon Daire Başkanı Ömer Faruk Kuru, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Derneği Başkanı Fatin Dağçınar, ANO Mosprom İhracat Faaliyetleri Departmanı Başkan Vekili Anastasia Sapunova ve T.C. Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Cansu Şaziye Tanrıverdi tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca Nadezhda Ishutina tarafından Moskova’daki yatırım bölgeleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Moskova Ticaret Müşaviri Cansu Şaziye Tanrıverdi konuşmasında; Türkiye ve Rusya pazarları için sağlık sektöründeki verileri aktardı ve Türkiye’deki özel sektörün ve hastanelerin oransal olarak oldukça büyük bir paya sahip olduğunu belirtti. “Bu veriler şunu gösteriyor ki; Türkiye sağlık turizmi, sağlık ve tıbbi cihazlar sektörü ve ilaç sektöründe gelişen, kendini kanıtlamış, rüştünü ispatlamış bir ülke. Daha önce sağlık turizmi konusunda Ruslar farklı ülkeleri tercih ederken, mevcut koşullarda Türkiye’yi tercih etmekteler. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yaklaşık 30.000 Rus sağlık turizmi için Türkiye’ye geldi. Bunlar ciddi anlamda göz ardı edilmeyecek rakamlar. Bu sebeple karşılıklı iş birliğine çok önem verdiğimize değinmek isterim ve Türkiye’de yatırım yapan yabancı firmalara birtakım özel ayrıcalıklar tanıdığımızı da belirtmek isterim.  Sağlık sektörü ürünleri (ilaç, kozmetik, kimyasal ürünler vb.) şu an Türkiye’nin en çok gelecek vadeden ihraç kalemlerinden birini oluşturuyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla bu sene 1.8 Milyar USD ile toplam kimyevi maddelerde %179’luk bir artış yaşandı. Türk firmalarımız sertifikasyon süreçlerinde sürekli yaşadıkları zorlukları ifade ediyorlar, firmalarımızın Rusya pazarına girebilmeleri için bu süreçlerin kolaylaştırılması gerekmektedir. Tekrar Türk firmalarımıza Moskova’ya geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Moskova’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalar tanıtımlarını gerçekleştirerek Türk firmaları ile yapılabilecek iş birliği imkanlarını ifade etti. Ardından ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

İlgili Görseller